warning
Maradjon belépve
Elfelejtett jelszó
FiókomSzótáraimTermékaktiválás
Kijelentkezés

Angolra hangolva: az angol nyelvtanulás legjobb praktikái

2020. 10. 18.

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

Számítástechnika, mozifilmek, pop- és rockzene – az angol nyelvet már csak ezek miatt is érdemes megtanulnod! Régi közhely, de ez esetben tényleg igaz: az angollal egy teljesen új világ nyílik ki előtted! Többek között olyan dolgokra bukkanhatsz a neten, amelyeket magyarul sosem lenne esélyed elolvasni, és minden nap több tucatnyi új online barátot szerezhetsz a közösségi oldalakon.

Mi az angol nyelv sikerének titka? Egyrészt az, hogy kommunikációs szinten viszonylag könnyű megtanulni, hiszen már 1000–1500 szavas szókinccsel és némi nyelvtannal felvértezve is megértetheted magad. A másik titok, hogy a használata megkerülhetetlen. Mind világszinten, mind idehaza az egyik legelterjedtebb nyelv: becslések szerint több mint 1,5 milliárd ember él a Földön, aki beszél angolul – akár anyanyelvként, akár idegen nyelvként.

Nyelveket tanulni nem egyszerű, az angollal azonban már rövid idő alatt is sikereket érhetsz el. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne lennének nehézségek is: az igeidők például bonyolultak, a kiejtést is szokni kell magyar ajkúként, és a helyesírásban is vannak furcsaságok. Cikkünkkel abban segítünk neked, hogy megtaláld a legjobb módszereket az angol nyelv tanulásához. Aki kimarad, lemarad! Egyszóval: tanulj angolul, és fogadd meg a tanácsainkat!

Az angol nyelv története

Ha úgy döntöttél, hogy az angoltanulás mellett teszed le a voksodat, érdemes képbe kerülnöd egy kicsit a nyelv történetével kapcsolatban. Először is, honnan származik az English (’angol’) és az England (’Anglia’) szó? Ehhez mintegy 1500 évet kell visszautaznunk az időben, ekkor történt ugyanis, hogy az Angle nevű germán törzs meghódította a Brit-szigeteket. Ebből az Angle szóból ered a későbbiekben a terület elnevezéseként használt England és a nyelv elnevezéseként használt English szó is. A törzs nyelve az angolszász, más néven óangol volt, amely ekkor indult világhódító útjára.

A következő évszázadokban számos hatás érte a nyelvet. Dán és norvég telepesek által használt szavak kerültek bele, a normannok pedig francia, valamint a francián keresztül bekerülő köznyelvi latin szavakkal is gyarapították az ott élők szókincsét, a középangol nyelvet. A modern angol nyelv kialakulását nagyjából az 1500-as évek közepére teszik a kutatók, Shakespeare tehát már ezen a nyelven írta örökbecsű műveit. A fejlődés természetesen ezek után sem állt meg, elég csak arra gondolni, hogy az elmúlt évszázadok alatt például szinte teljes mértékben kihalt a tegező forma az angolban.

A változás pedig mind a mai napig tart. Sőt, annyira felgyorsult, hogy napjainkban az angol nyelv minden egyes évben több mint 5000 új szóval bővül. Az új szavak néha kiszorítanak régieket, az angol egyik legősibb szava, az I, vagyis az én, azonban aligha van veszélyben. Ez egyben a nyelv legrövidebb szava is. Ennek megfelelően a legrövidebb teljes mondat, amely angolul elképzelhető, így hangzik: I am (én vagyok).

Végül még két érdekesség, mielőtt rátérnénk a tippekre. Egyrészt az angolban létezik egy szellemszó, nevesül a dord. Az 1930-as években elírás miatt került egy egynyelvű szótárba, holott valójában nem létezett mint szó. Azóta szellemszóként emlegetik a La Manche csatornán túl. Másrészt angolban alkothatunk olyan mondatot, amely tartalmazza az angol ábécé összes betűjét, mint például ezt: The quick brown fox jumps over the lazy dog (A gyors barna róka átugorja a lusta kutyát).

Az angol nyelvtanulás hasznos módszerei

Kezdd az alapokkal!

Nem szeretnénk lebeszélni arról, hogy kapásból egy Cormac McCarthy-regénnyel kezdd a tanulást, de először mindenképp érdemesebb valami egyszerűbb olvasnivalót választani. Egy új nyelvet mindig az alapoknál kell megragadni, ehhez pedig több lehetőség közül is választhatsz. A legfontosabb, hogy megtaláld azt a tanulási módszert, amely a leginkább illik hozzád.

A legkézenfekvőbb sokak számára a nyelviskolába járás, ugyanakkor nem mindenkinek való a társas tanulás. Ilyenkor a magántanárral való tanulás jöhet szóba. Ennek az is az előnye, hogy biztosan a saját tempódnak és felkészültségednek megfelelően haladtok majd az anyagban. Ha a korszerűbb megoldások fekszenek, akkor telefonos nyelvtanuló appok garmadájából választhatsz, illetve online kurzusok is léteznek. Végül említésre méltó az autodidakta tanulás is, bár a tapasztalatok szerint sokak számára ez a legkevésbé hatékony módszer.

Készíts magadnak órarendet!

Rend a lelke mindennek, és ez bizony az angol nyelv tanulására is igaz! Szükséged lehet pontos beosztásra, hogy mikor mennyi időt tervezel tanulással tölteni, és ehhez lehetőség szerint célszerű ragaszkodnod is. Gondold végig, mikor fér bele az átlagos napodba az angolozás! Vedd figyelembe azt is, hogy egy adott nyelv több megtanulandó elemből áll, így időt kell szánnod a szavak, a nyelvtani szabályok, a kiejtés alapos elsajátítására is! Emellett persze a sok gyakorlás is nélkülözhetetlen a különböző készségek – a hallás utáni szövegértés, beszéd, írás és olvasás – fejlesztéséhez!

Nehéz pontosan meghatározni, nagy általánosságban mennyi időt lenne ideális a nyelvtanulásra fordítani, az viszont biztos, hogy több száz órával számolhatsz. Ha teljesen a nulláról indulsz, akár 600 órára is szükséged lehet, mire meglesz a megfelelő alaptudásod. Próbálj legalább napi fél vagy inkább egy teljes órát szabaddá tenni, amikor csak és kizárólag a tanulásra koncentrálsz!

Tanulj szavakat kreatívan!

Idegen nyelvek esetében a szókincs a legkeményebb dió. Bár továbbra is tartja magát az a városi legenda, hogy az angol nyelv szegényes szókinccsel rendelkezik, ez természetesen nem igaz. Tény, hogy létezik az ún. Simple English, amely különösen a nyelvtanulók érdekében kevés szóból építkezik, de a beszélt angol nyelv bizony nem ilyen. Sőt, alsó hangon is 1000–1500 szót kell megtanulnod, hogy elmondhasd magadról, megvan az alapszókincsed.

Több technika is létezik, amellyel ezt elérheted. A klasszikus és jól bevált szótárfüzet használata mellett is dönthetsz, de az is remek módszer, ha például felcímkézed otthon a használati tárgyakat. Ezzel akarva-akaratlanul is a szemed elé kerülnek majd ezek a szavak, ráadásul életszagú helyzetekben tanulhatsz. A modern technika is segíthet, hiszen léteznek kifejezetten szókincsfejlesztő alkalmazások és hangosszótárak is.

Olvass híreket angolul!

Bár a magyar internetes sajtó anyaga is gazdag, angolul összehasonlíthatatlanul nagyobb a választék. Mindegy, hogy a politika, a filmek, a zene vagy a divat érdekel, több ezer angol nyelvű oldal közül válogathatsz. Add a böngésződ könyvjelzőihez azokat a fontosabb weboldalakat, amelyek a munkáddal vagy a hobbiddal kapcsolatosak, és olvasd ezeket naponta többször is! Akár az angol nyelvű kommenteléssel is megpróbálkozhatsz, ha van rá lehetőség.

A nyelvtanulás szempontjából kifejezetten hasznosak a többnyelvű oldalak, ahol sok-sok nyelven közlik ugyanazokat a híreket. A magyar weboldalak között is akad ilyen, de az egyik legnagyobb európai híroldal, az euronews is kínál angol és magyar nyelvű verziót. Ennek az az előnye, hogy egy-egy ismeretlen szó vagy kifejezés esetén csak át kell váltanod az oldalt angolról magyarra, és máris megvan a megoldás!

Nézz filmeket angolul!

Imádjuk a magyar szinkront, de egy-egy film még nagyobb élményt nyújthat eredeti nyelven. Szerencsére ma már könnyedén hozzáférhetsz az angol nyelvű tartalmakhoz. Minden streamingszolgáltatónál elérhető ez a funkció, de a digitális kábeltévén keresztül is lehetséges az egyes csatornáknál a nyelv átállítása. A mozicsatornák pedig sokszor feliratot is kínálnak a filmekhez, ami szintén mankót jelenthet.

Kezdetben add hozzá a magyar feliratot az angol nyelvű filmekhez, idővel azonban válts át angol feliratra! Amikor pedig már igazán haladó szinten megy a nyelv, hagyd el teljesen a feliratot! Az is jó módszer, ha olyan filmeket nézel meg idegen nyelven, amelyeket már százszor láttál, és kívülről fújsz.

Vezess naplót angolul!

Ha eddig magyarul írtad a naplódat, ideje váltani! Ha pedig még nincs naplód, vágj bele angolul! Ez a módszer nem igényel sok időt, hiszen akár 5–10 perc alatt is összefoglalhatod esténként, mi minden történt veled aznap. Kezdőként is bátran nekirugaszkodhatsz, hiszen nincs jó vagy rossz naplóbejegyzés. A lényeg, hogy megtanuld a saját szavaiddal kifejezni magad az idegen nyelven.

A naplóírás ugyanakkor számtalan készséget fejleszt: bővül a szókincsed, aktívan használhatod az igeidőket (hiszen leírod, mi történt veled a múltban, és mit szeretnél csinálni a jövőben), és még az igeragozás is rögződik majd. Ha pedig nem papíron, hanem szövegszerkesztővel írod a bejegyzéseket, állítsd át a program helyesírás-ellenőrzőjét angolra, és mindig ellenőrizd le, amit írtál!

Az angol nyelvtudás által bárhová elérhetsz!

Bármilyen állásra vagy ösztöndíjra pályázol is, szinte biztos, hogy az elvárt készségek között előkelő helyen szerepel majd az angol nyelv ismerete – egyszerűen azért, mert az életünk minden részét behálózza ez a világnyelv, bizonyos szakterületeken pedig szinte létezni sem lehet nélküle. A tudományos világban például egyes tudományterületeken már a publikációk 90%-a angol nyelven jelenik meg, de az üzleti életben is ez a fő kapocs a nemzetek között.

Az élet persze nemcsak munkából áll, az angolt pedig a magánéletedben is jól hasznosíthatod majd. Ha turistaként látogatsz egy országba, máris nem érzed majd magad elveszettnek, hiszen angolul szinte mindenhol beszélnek Angolától Zimbabwéig. Ki tudja: lehet, hogy még a szerelem is épp egy másik országban talál rád – nem árt tehát, ha közös nyelvet beszéltek.

Végül az egészségednek is jót tesz, ha újabb idegen nyelvekkel bővíted a tudásod. A nyelvtanulás az egyik legjobb agytorna, amely erősíti az idegpályákat, és karban tartja a memóriát. A sikerélmény pedig boldoggá tesz, és még az önbecsülésed is megnő majd – ez pedig megér minden íróasztal mögött töltött órát!

Merj megszólalni angolul!

A felsorolt módszerek az alapot jelentik ahhoz, hogy magabiztosan szólalhass meg idegen nyelven. Hiszen a lényeg végül is az, hogy merj bemutatkozni angolul, és képes legyél társalgás kezdeményezésére külföldi barátaiddal, ismerőseiddel vagy munkatársaiddal. A valódi beszélgetésnél teljesebb körű gyakorlás nem létezik, az esetleges hibáiddal pedig ne törődj! Aki nem angol anyanyelvű, az rendszerint hibázik – ezt el kell fogadni! Egy rosszul használt igeidőtől vagy helytelenül kiejtett szótól még nem dől össze a világ!

„Ha keményen dolgozol, megtanulsz angolul, és odateszed magad, nincs, amit ne érhetnél el! – ezt Arnold Schwarzenegger mondta, neki pedig muszáj elhinni. Az Osztrák Tölgy egyben arra is jó példa, hogy némi akcentus egyáltalán nem jelent akadályt, sőt ettől válhatsz igazán egyedi angolhasználóvá!

Kategória:Angol nyelv

Kapcsolódó bejegyzések

arrow_circle_left
arrow_circle_right