warning
Maradjon belépve
Elfelejtett jelszó
FiókomSzótáraimTermékaktiválás
Kijelentkezés

Online nyelvvizsgák
Választható vizsgák és nyelvek

Az Oktatási Hivatal az utóbbi években lehetővé tette, hogy a vizsgázók online is nyelvvizsgázhassanak. Több vizsgaközpontnak is sikerült akkreditációt szereznie a digitális formában történő vizsgáztatáshoz, amelyek aktuális listáját itt találod.

Jelenleg 28 nyelven lehet online nyelvvizsgát tenni, jelentkezni pedig a vizsgaközpontok weboldalán lehet.

Azonosítás, felszerelés

Az online nyelvvizsgák fontos eleme az azonosítás, hiszen a vizsgaközpontoknak mindent meg kell tenniük a csalás elkerülése érdekében.

A legtöbb vizsgaközpont (mint például az Origó és az Euroexam) két webkamerát ír elő. Az egyik lehet a laptopodon lévő vagy a PC-hez csatlakoztatott külső kamera, ami téged mutat. A másik pedig egy ettől független kamera, ami a környezetedet mutatja. Ez lehet például egy okostelefon kamerája. Ezzel ellenőrzik, hogy nincs-e tiltott segédeszköz az asztalodon, ill. nincs-e rajtad kívül más személy a helyiségben.

A személyi igazolványodat is be kell mutatnod, amin egyes online nyelvvizsgáknál egy arcfelismerő szoftvert is lefuttatnak. Emellett billentyűzet-mintavétellel digitális ujjlenyomatot is készíthetnek: megkérnek, hogy rajzolj az egérrel pár vonalat, gépelj be egy szöveget és kattintgass. Ez a minta ugyanolyan egyedi, mint egy ujjlenyomat.

A vizsgázáshoz telepítened kell a gépedre a nyelvvizsgaközpont által akkreditált szoftvert, amellyel csatlakozhatsz a vizsgaközpont rendszeréhez. A szoftver blokkolja a géped távoli elérését, és más weboldalakat sem tudsz a vizsga közben megnyitni.

Mivel fontos a vizsgáztatókra gyakorolt jó benyomás, azt javasoljuk, hogy az online nyelvvizsgára ugyanúgy öltözz fel, mintha személyesen jelennél meg a vizsgabizottság előtt.

Szótárhasználat az Online nyelvvizsgán

Szótárt használni az online vizsgákon is szabad, az azonban vizsgaközpontonként változó, hogy mely feladatoknál. Erről érdemes előzetesen tájékozódnod.

A digitális vizsgák többségénél a Szotar.net online szótára a nyelvvizsgarendszer beépített funkciója, azaz a Szotar.net online szótárait használhatod vizsgázás közben.

Az elmúlt időszakban már több ezer online nyelvvizsga zajlott le a Szotar.net-tel.

A Szotar.net szótárai az online nyelvvizsgarendszerekben beépülő funkcióként (API-ként) jelennek meg. Amikor vizsgázol, automatikusan eléred a számodra használható szótárakat anélkül, hogy kilépnél a vizsgából – természetesen csak azoknál a feladatoknál, amelyeknél a szótárhasználat engedélyezett.

Ha van Szotar.net előfizetésed, már a vizsga előtt ismerni fogod a szótárak felépítését, tartalmát, a hatékony keresés és a találatok értelmezésének módját. Tehát könnyebb dolgod lesz a vizsgán!

Teljes értékű vizsga

Az online vizsga sok tekintetben eltér a megszokottól, a legfontosabban azonban nincs különbség: sikeres vizsga esetén teljes értékű nyelvvizsga-bizonyítványt kapsz. A felvételinél tehát ugyanúgy jár a többletpont. Abban sincs eltérés, hogy milyen típusú vizsgát tehetsz: csak szóbelit, csak írásbelit vagy a mindkettőt magában foglaló komplex vizsgát.

Az online nyelvvizsgákról további hasznos tudnivalókat olvashatsz a blogon.