warning
Maradjon belépve
Elfelejtett jelszó
FiókomSzótáraimTermékaktiválás
Kijelentkezés

Rólunk

Az akadémiai kiadó online szótárszolgáltatása

Küldetésünk, céljaink

Az Akadémiai Kiadó szótárszolgáltatásának célja, hogy a nyelvhasználókat a lehető legjobb nyelvi szolgáltatással lássa el. A folyamatosan fejlesztett szolgáltatás célja, hogy az alábbiakkal segítse a használókat, előfizetőket, vásárlókat:

 • A kiadó online szótári tartalmai folyamatosan bővülő számban legyenek elérhetők online formátumban
 • A már elérhető szolgáltatás egyre gazdagodjék új tartalmi elemekkel, frissítésekkel, új technológiai megoldásokkal
 • A szótári tartalmak más szolgáltatásokba épülve is szolgálják a vásárlókat (nyelvvizsga, online tanulási platform, Word, Excel, Power Point használatába beépült szolgáltatásként)

A szótárszolgáltatás mind tartalmilag, mind technológiailag hozzájárul ahhoz, hogy a nyelvet használó közösség a lehető legjobb minőségben használhassa a szótárainkat tevékenysége során. A szotar.net azokat a célokat szolgálja, amiket a felhasználó szeretne elérni. Segítséget szeretne nyújtani minden olyan élethelyzetben, amihez nyelvtudásra van szükség: online tartalmak olvasása, megértése, tanulása, nyelvtanulás, nyelvtanítás, fordítás, utazás, konferencia, beszélgetés, filmnézés, színház, operanézés közben.

Visszatekintés

A kiadó 1828-as alapítása óta folyamatos ad ki szótárakat. A Tudós Társaság mint az akadémia elődje az első szótárakat azért jelentette meg, hogy a magyar nyelvű tudományos publikálást segítse.

Az első kiadvány, a Magyar helyesirás’ és szóragasztás’ főbb szabályai, a magyar nyelv rendszerező, az írásbeli kommunikációt előmozdító regulája. A mű újabb és újabb változatait azóta is folyamatosan kiadjuk.

1996 óta a Wolters Kluwer multinacionális kiadó az Akadémiai Kiadó többségi tulajdonosa. Ekkor kezdődött meg a teljes szótári portfólió digitális adatbázisba rendezése, szerkesztése, bővítése, frissítése. A tartalom és a szótári tartalmat közvetítő szoftver együttes felépítése világszínvonalú adatbázist, majd szolgáltatást eredményezett. A szotar.net domain regisztrálása 1998-ban megtörtént. Mind az XML-adatbázis, mind az adatbázis létrehozását elősegítő technológia egyedülálló és példa nélküli innováció volt Magyarországon. A kiadó volt Magyarországon az első, amelyik képes volt arra, hogy az adatbázisból bármikor, bármilyen kimenetet tudjon létrehozni: nyomtatott művet, CD-ROM-ot, online hozzáférést, online szolgáltatást, bármilyen eszközön és bármilyen szoftverhez integrálva.

Jelen

Mára az adatbázis tartalomszolgáltatássá fejlődött. A szotar.net negyedik generációs szolgáltatási felületén ugyanabban a keretrendszerben használható és kereshető valamennyi szótár. Számos kényelmi funkciót dolgoztunk ki a szótári adatbázis folyamatos építésekor. A magyar nyelvű kereséseket ragozott alakban is beírhatja a felhasználó. Az idegen nyelvek esetében a rendhagyó alakok alapján is eljut a találathoz. Az angol szótárban a kiejtés kattintással meghallgatható. A szótárak minden ma létező platformon használhatók, az MS Word szövegszerkesztőjébe, online nyelvvizsgarendszerekbe, különböző online tanulási platformokba beépíthetők.

Ugyanakkor nem egyenszótárakat hoztunk létre, hanem az adott nyelv nyelvi sajátosságait messzemenően figyelembe vevő, egyedi szótári alkotásokat. Éppen ez teszi lehetővé, hogy emberi felhasználásra messzemenően alkalmas, gazdag, szinte minden nyelvi kérdésre kiterjedő, a nyelvelsajátítás nehézségeit is figyelembe vevő szolgáltatást nyújtsunk, ellentétben a hatalmas adatbázisok alapján készített gépi szótárakkal, fordítóprogramokkal. A szótárszolgáltatás folyamatosan, ütemezetten frissül, és ez nemcsak a tartalmi bővítésekre, kiegészítésekre, korrekciókra vonatkozik, hanem az informatikai megoldásokra is. A globális rendszer fejlesztésének előnye, hogy valamennyi tartalmat érinti (pl. szótöves, ékezetek nélküli keresés, transzliterációs keresés a nem latin betűt használó nyelvek esetében). A szolgáltatás – összetettsége és információgazdagsága következtében – API segítségével más informatikai rendszerekbe integrálható. A legkorszerűbb nyelvtechnológiai megoldások és a profi szótárszerkesztők, lexikográfusok folyamatos, közös munkája eredményeképpen olyan szótárszolgáltatás jött létre, amely hosszú távon biztosítja, hogy a szótárhasználókat megbízható, áttekinthető, naprakész, gyors, bárhol hozzáférhető szótárakkal lássuk el.

A szolgáltatás jellemzői

 • szakemberek által szerkesztett szótárak, profi kiadói, informatikai háttér
 • gazdag tartalom, XML-alapú, strukturált adatbázis
 • 14 nyelv: magyar, angol, német, francia, olasz, spanyol, holland, orosz, svéd, finn, latin, szlovén, kínai, szerb
 • 5 millió címszó értékű keresőkifejezés
 • 35 millió szótári adat
 • gyors keresés: 0,2 mp keresési idő, prediktív szövegbevitel, szótöves keresés, transzliterációs keresés, ékezet, szóköz nélküli keresés
 • a képernyőmérethez és a futó szoftverhez való automatikus alkalmazkodás
 • minden eszközön és környezetben reszponzív, egységes megjelenést nyújt
 • programozott kényelmi funkciók

Szolgáltatás

14 nyelv

14 nyelv (magyar, angol, német, francia, olasz, spanyol, holland, orosz, svéd, finn, latin, szlovén, kínai, szerb)

Folyamatos frissítés

Folyamatos frissítés

Villámgyors keresés

Villámgyors, szótöves, akár ékezetek és szóközök nélküli keresés

applikációban, webes böngészőben vagy MS Office bővítményként használható szótár

Egy előfizetéssel applikációban, webes böngészőben vagy MS Office bővítményként használható szótár