warning
Maradjon belépve
Elfelejtett jelszó
FiókomSzótáraimTermékaktiválás
Kijelentkezés

Gyakran ismételt kérdesek

Mi a szotar net?

Előfizetéses tartalmak

  • Az egyes nyelvek általános nagy- és/vagy kéziszótárai nyelvi csomagokban érhetők el, míg a szakszótárak, lexikonok egyenként fizethetőek elő, 1 éves időtartamra.

Szabadon hozzáférhető tartalmak

  • A jelentős támogatással készült, egyenként több mint 70 000 szócikket/címszót tartalmazó Kínai–magyar, Magyar–szlovén és Magyar–szerb szótárak 2024-ig díjmentesen érhetők el minden regisztrált felhasználónk számára.
  • Díjmentes, regisztráció nélkül is használható, bőséges szókincset, de minimális kifejtő magyarázatot tartalmazó szótáraink 5 nyelven érhetők el. Ezek a szótárak kedvcsinálók a teljes, mindenre kiterjedő információkat tartalmazó szótárakhoz.

A szótárak egyaránt elérhetőek

A használatukhoz internetelérés szükséges.

Hogyan vásárolhatom meg az online szótárakat?

Online szótárainkra és szótárcsomagjainkra egyéves előfizetéseket kínálunk, ezek megvásárlására a www.akademiai.hu oldalon van lehetőség. Kínálatunkat az Online szótár menüpontban találod.

Helyezd kosárba a kiválasztott terméket, és véglegesítsd megrendelésedet! Online termék vásárlása esetén az akademiai.hu oldalon csak bankkártyás vagy PayPal-fiókon keresztül történő fizetés lehetséges.

A vásárlást követően automatikus e-mail üzenetben küldjük meg az aktiváló kódot, melyet az e-mailben megadott utasítások szerint kell aktiválni a www.szotar.net oldalon.

Az aktiválási útmutatót itt is megtekintheted.

Átutalással szeretném kifizetni az online szótárakat, de a webáruházban nincs erre lehetőség. Mit tegyek?

Kérjük, írd meg számlázási címed és a megvásárolni kívánt szótárak címeit az ak@akademiai.hu címre küldött e-mailben. A válaszlevélben küldünk egy előlegszámlát, mely tartalmazza banki adatainkat. A végösszeget átutalással tudod kifizetni. Az összeg beérkezése után állítjuk ki és küldjük meg a végszámlát, valamint a megvásárolt előfizetések aktiválásához szükséges kódokat.

Mit tegyek a kód aktiválása után?

Aktiválás után rögtön indítható a keresés az oldal tetején található keresőmezőben. További részletekért navigálj a részhez!

Mit tegyek, ha nem kaptam meg, vagy nem találom az aktiváló kódot?

Az aktiváló kódot a megrendelés után néhány perccel küldjük meg a vásárlást visszaigazoló e-mailben. Amennyiben nem áll rendelkezésedre az e-mail, a www.akademiai.hu oldalon belépve a Saját fiók/Rendeléseim menüpontra kattintva tudod megtekinteni korábbi rendeléseidet, a Rendelés áttekintése linkre kattintva pedig megjelennek a rendelés részletei, köztük az aktiváló kód is.
Ha további problémába ütközöl, kérjük, jelezd az ak@akademiai.hu címre küldött e-mailben, hivatkozva a megrendelés sorszámára!

Meg szeretném hosszabbítani a szótáramat, de a belépésnél nem fogadja el a felhasználónevemet és a jelszavamat. Mit tegyek?

Új jelszó kérésére a Regisztráció/Bejelentkezés menüpontra kattintás után van lehetőség. Amennyiben az új jelszóval sem tudsz belépni, kérjük, jelezd a problémát az ak@akademiai.hu címre küldött e-mailben, és amennyiben lehetőség van rá, mellékelj egy képernyőképet a hibaüzenetről!
Ha a „Hibás felhasználónév vagy jelszó” üzenettel találkozol, kérjük, mindenképp ellenőrizd, hogy a megadott adatok pontosak-e!

Rendszerüzenetet kaptam, hogy hamarosan lejár az előfizetésem, pedig nemrég hosszabbítottam meg, miért van ez?

Kérjük, bizonyosodj meg, hogy aktiváltad a megvásárolt előfizetést a visszaigazoló e-mailben található kóddal az útmutató szerint. Szótáraid lejárati idejét a www.szotar.net oldalon belépés után a Szótáraim menüpontban tudod ellenőrizni.
Előfordulhat, hogy a néhány éve bevezetett szótárcsomagok és az egyedi szótárhozzáférések együttes megléte miatt kapsz rendszerüzenetet, például ha egy nyomtatott szótárhoz tartozó kétéves hozzáférést regisztráltál korábban, az első három hónapban ajándék hozzáférést adunk az adott nyelv teljes csomagjához, a rendszerüzenet ekkor a szótárcsomag lejáratára is figyelmeztet. Amennyiben a szótárcsomagot nem kívánod meghosszabbítani, az egyedi szótárhoz természetesen a továbbiakban is hozzáférsz a teljes időtartamra.

Hogyan tudok keresni a Szotar.net oldalon?

A keresőmező a www.szotar.net oldalon felül, középen található, ide kell beírni a keresett szót, majd a Keresés gombra kattintani. A szó beírásának megkezdésekor, 3 betű beírása után a program kiadja a lehetséges keresőszavakat. Ha nem szeretnéd végig beírni a szót, kattints a prediktív listában megjelenő szavak valamelyikére!

A keresőmezőtől balra található a nyelvválasztó menü, itt a nyilacskára kattintva tudod kiválasztani a nyelvet. Ha csak bizonyos szótárakban szeretnél keresést indítani, a Szótáraim menüpontban jelöld ki a szótárakat, majd a keresőnél válaszd az person Egyéni keresés opciót, ekkor a rendszer csak a kijelölt szótárak találatait jeleníti meg.

A keresőmező jobb szélén található billentyűzet ikonra kattintva virtuális billentyűzetet hívhatsz elő. Ha ezen az orosz nyelvre kattintasz, cirill betűs billentyűzetet tudsz használni. Ha a kínait választod, a kínai írásjelek jelennek meg. Ugyanígy a többi nyelv kiválasztásakor is előhívhatók az adott nyelv speciális karakterei.

Hogyan értelmezzem a találatokat?

A képernyő bal oldalán láthatod a kiadott keresésre érkezett találatokat. Az első sorokban azon szótárakon belüli találatok jelennek meg, amelyekre előfizetésed van. A találatok a szócikken belüli jelentésekre is vonatkoznak. A jobb oldali menüben láthatod a szótár címét és azt a szócikkeket sárga színnel kiemelve, amelyikben szerepelt az adott találat. Az egyes találatokhoz tartozó szótári tartalom megtekintéséhez egyszerűen kattints a találatokra. A Szotar.net megjeleníti azokat a szótárakat is, amelyekre nincs előfizetésed. Ezt a találatok bal oldalán húzódó piros csík és a lakat jelzi. Kattintással 2 órás próbahozzáférést tudsz indítani ezekre a szótárakra, és ha a betekintés meggyőzött, előfizethetsz rájuk.

A képernyő közepén látható az éppen megtekintett szóhoz tartozó szótári szócikk. A szócikk jobb felső sarkában lévő nyilakkal lapozhatsz a találatok (szótárak) között.

A képernyő jobb oldalán az adott szótárban a keresett szó előtt és után található szavak jelennek meg. Ezekre kattintva új keresés indítható.

Hogyan jelölhetem a kedvenc szavaimat?

A szótári találatoknál, a szótár neve mellett lévő csillagra kattintással a találat bekerül a kedvencek közé.

A korábban megjelölt kedvenceidet a felső menüben található Kedvencek menüpontra kattintva hívhatod elő.

Hol találom a korábbi kereséseimet?

A korábbi kereséseidet a felső menüben található Előzmények menüpontra kattintva láthatod.

Hol találom a szótárak használatával kapcsolatos útmutatót, impresszumot, rövidítésjegyzéket?

A szótárak impresszumát, használati útmutatóját, rövidítésjegyzékét, továbbá minden szótárral kapcsolatos fontos tudnivalót a jobb oldalon, a szótár címe alatti Kapcsolódó anyagokra kattintva tekintheted meg.

Korábbi digitális szótárainkhoz kapcsolódó kérdések

A korábban vásárolt nyomtatott szótárhoz tartozó elektronikus szótárhozzáférés vagy CD-ROM nem működik, mi a teendőm?

CD-s szótáraink az információtechnológiai változások miatt offline formában már nem használhatóak a 2008 óta megjelent vagy frissült operációs rendszereken, csak Windows XP Service Pack 2-ig voltak kompatibilisek.
Ha a CD-ROM-on található kódot regisztráció és/vagy belépés után aktiválod a https://www.szotar.net/egyeb/aktivalas/ oldalon, 2 éves térítésmentes online hozzáférést kapsz az adott nyelv teljes szótárcsomagjához.

Aktiválás után a szótárcsomag elérhető webes böngészőben a www.szotar.net oldalon, ingyenesen letölthető online applikációinkban vagy akár Microsoft Office-bővítményként is. A használathoz internetkapcsolat szükséges.

Korábbi szótáralkalmazásaink mind a készülékekre letöltött és onnan futtatott, ún. öröklicences termékek voltak. A szoftververziók frissülésével kapcsolatos problémák elkerülése érdekében 2019 márciusától az offline szótáralkalmazásokat kivezettük, ezeket a továbbiakban nem forgalmazzuk, megvásárlásukra nincs lehetőség.
Amennyiben korábban már vásároltál szótárkódot az offline alkalmazáshoz, és azt aktiváltad, az alkalmazást továbbra is használhatod, ugyanakkor felhívjuk figyelmedet, hogy a Kiadó ezekre a termékekre nem ad ki több frissítést, így előfordulhat, hogy egyes mobil operációs rendszerekkel már nem fognak működni.
Az offline applikáció megvásárlásakor kapott kódokat www.szotar.net oldalunkon és az új, online szotar.net applikációkban is elfogadjuk, így azokat beírva automatikusan 3 éves hozzáférést kapsz az adott nyelv teljes szótárcsomagjához.
Példa: Amennyiben Angol kéziszótár applikációhoz tartozó kódot vásároltál, a váltással 3 évre megkapod az Angol szótárcsomagba tartozó többi szótárhoz is a hozzáférést.
Ameddig a régi termékeket a Google Play és Appstore áruházak támogatják, illetve ameddig él a szótárcsomaghoz a 3 éves hozzáférésed, a régi és az új szótáralkalmazásokat együttesen is használhatod.

Új telefonom van és szeretném használni rajta a korábban megvásárolt applikációt, de nem találom az áruházban, mit tegyek?

A korábban megvásárolt applikációk részletes telepítési útmutatójáért kattints az alábbi linkekre:

Nem találom a korábban megvásárolt offline szótáralkalmazás kódját, mit tegyek?

Kérjük, jelezd nekünk a problémát az ak@akademiai.hu címre küldött e-mailben, hivatkozva a megrendelés sorszámára!

Aktiváláskor a „Hibás regisztrációs szám” hibaüzenetet kapom, mit tegyek?

Kérjük, ellenőrizd a kód helyességét, valamint, hogy valóban a kívánt alkalmazást töltötted-e le! Előfordulhat, hogy az egyes szótárak ikonjainak hasonlósága miatt egy másik alkalmazás lett telepítve.

Új készülék vásárlásával Android operációs rendszerről iOS-ra váltottam (vagy fordítva). A régebbi telefonom még működő offline applikációt áthozhatom az új telefonomra?

Sajnos nem, másik operációs rendszerre nem vihető át az offline applikáció. Ezek forgalmazását megszüntettük, így ha korábban nem töltötted le az adott operációs rendszerre, a továbbiakban erre sajnos nincs lehetőség.

Ha az offline applikációhoz tartozó kódot regisztráció és/vagy belépés után aktiválod a https://www.szotar.net/egyeb/aktivalas/ oldalon, 3 éves térítésmentes online hozzáférést kapsz az adott nyelv teljes szótárcsomagjához. Aktiválás után a szótárcsomag elérhető webes böngészőben a www.szotar.net oldalon, ingyenesen letölthető online applikációinkban vagy akár Microsoft Office-bővítményként is. A használathoz internetkapcsolat szükséges.