warning
Maradjon belépve
Elfelejtett jelszó
FiókomSzótáraimTermékaktiválás
Kijelentkezés

Ismerd meg a kétnyelvű és az egynyelvű nyelvvizsgát!

2023. 10. 16.

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

A nyelvvizsgázás egy olyan esemény, amit önmagában is rengeteg idegeskedés előzhet meg. Sok nyelvtanuló számára biztonságérzetet ad a kétnyelvű nyelvvizsga, ahol a feladatokat magyarul olvashatjuk el, a megoldásnál pedig kétnyelvű szótárt használhatunk. Összefoglalónkból minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk ezekről a vizsgatípusokról.

Mi a különbség az egynyelvű és a kétnyelvű nyelvvizsga között?

Az egynyelvű vizsgában szereplő vizsgafeladatok mindegyike helyet kap a kétnyelvű vizsgában is, csakhogy ott egy plusz feladat is vár ránk. Az úgynevezett „közvetítés” során arról kell meggyőznünk a vizsgáztatókat, hogy képesek vagyunk információt átadni az anyanyelvünk és a tanult nyelv között.

Mikor melyiket érdemes választani?

Az egynyelvű nyelvvizsga akkor lehet jó választás, ha például hosszabb ideig külföldön éltünk vagy tanultunk, esetleg két anyanyelvünk van, és ezt nyelvvizsgával is megerősítenénk. Akkor is remek választásnak számít az egynyelvű vizsga, ha már előre tudjuk, hogy élethelyzetünkből adódóan a fordítás nem kap szerepet az életünkben és a nyelvhasználatunkban. Ezt a vizsgát ajánljuk azoknak is, akiknek a nyelvórákon nincs lehetőségük a közvetítési készség fejlesztésére, az alacsony óraszám miatt, vagy azért, mert az órákon csak az érettségire készülnek.
Végül, mivel az egynyelvű vizsgán a magyar nyelv egyáltalán nem jelenik meg, ezt a típust azok is képesek abszolválni, akik nem beszélik hazánk nyelvét. Ilyenek lehetnek az itt tanuló diákok, vendégmunkások, és persze minden itt élő külföldi.
Sok esetben azonban a kétnyelvű nyelvvizsga számít nyerőnek. Teljesen érthető, ha az anyanyelvünk biztonságot jelent, és így magabiztosabban futhatunk neki a tesztnek. A feladatmegoldásban itt is jelentős támasz lehet a szótárhasználat. A kétnyelvű nyelvvizsgát érdemes letennünk akkor is, ha a jövőben tolmácsként vagy fordítóként képzeljük el magunkat, vagy úgy sejtjük, ez a két tevékenység fontos lesz a tanulmányaink, munkánk során.

A digitalizáció térnyerése a nyelvvizsgák terén is

Tíz-húsz évvel ezelőtt még nem volt választása annak, aki nyelvvizsgázni akart. Szépen felöltözve el kellett utaznunk egy vizsgaközpontba, ahol személyesen szóban, illetve papír alapon írásban kellett számot adnunk a tudásunkról. Ez a megoldás azonban nem mindenkinek kedvező. Egyrészt a személyes megjelenés a vizsgáztatók előtt csak még nagyobb nyomást helyezett ránk, ami ronthatta a teljesítményünket. Másrészt, ha vidéken, nagyvárosoktól távol éltünk, akkor extra költséget és kényelmetlenséget jelentett az utazás.
Szerencsére napjainkban már más szelek fújnak, és adott esetben ki sem kell mozdulnunk a szobánkból (az alkalomhoz illő ruha ugyanakkor továbbra is elvárás), hogy teljes értékű nyelvvizsgát tehessünk. Az online vizsgák legnagyobb előnye ugyanis a kényelem: ott végezhetjük el, ahol csak akarjuk. Ez lehet az otthoni szobánk, de akár a kollégiumi lakhelyünk vagy az albérletünk is szóba jöhet.
Az elektronikus vizsgázás más szempontból is jó találmánynak számít. Növeli a gyorsaságot, hiszen a vizsga eredményét már tizenöt napon belül kézhez vehetjük. Ennek oka az, hogy a teszt jelentős része automatikusan javítható. A sebességet a vizsgázás közben is tapasztalhatjuk, ugyanis jelentős mennyiségű időt megspórolhatunk azzal, hogy nem kell hagyományos papírszótárt lapozgatnunk. Az elektronikus szótárak használata lényegesen gyorsabb és praktikusabb.
Attól sem kell tartanunk az online vizsga esetében, hogy véletlenül kicsúszunk a megadott időből. A vizsga közben ugyanis végig nyomon követhetjük, hogy mennyi időnk van még hátra, ahogy azt is, hogy pontosan hol tartunk a feladatsorban. Napjainkban a zöld szempontok is fontosak, márpedig az online vizsga ebben a tekintetben is ötöst kap. A vizsgalapokat nem kell kinyomtatni és elszállítani a vizsga helyszínére – ahogy se nekünk, se a vizsgáztatóknak nem kell autóba ülni vagy buszra szállni.

Elektronikus nyelvvizsgák az Origónál

Az elektronikus nyelvvizsgák hallatlan népszerűségre tettek szert az utóbbi években. Nem kis részben azért, mert a Covid-járvány idején ez számított az egyetlen biztonságos módszernek. Azóta is sokan keresik a netes lehetőséget, ennek megfelelően hazánkban több helyen is lehet ilyen típusú vizsgát tenni. A piac egyik meghatározó szereplőjénél, az Origónál (az ELTE nyelvvizsgaközpontja) az alábbi elektronikus nyelvvizsga-lehetőségek várnak ránk.

ORIGÓ Online vizsga

Ez a vizsga bárhonnan elérhető, vagyis akkor érdemes ezt választani, ha például otthonról, kollégiumból szeretnénk bejelentkezni. Ugyanakkor néhány feltételt teljesítenünk kell, de erről majd később.

ORIGÓ Vizsgatermi számítógépes vizsga

A vizsga ebben az esetben is egy számítógépen zajlik, csakhogy ezúttal el kell látogatnunk az Origó Vizsgaközpont épületeiben kialakított termek egyikébe. Itt a központ saját számítógépeit vehetjük igénybe. Hogy milyen nyelveken és szinteken tudunk vizsgázni, arról itt találhatunk bővebb információt.

ORIGÓ Sajátgépes vizsga

A sajátgépes vizsga a fenti két módszer ötvözete. Mit jelent ez? Nos, a tapasztalatok azt mutatják, hogy sokak számára bizonytalanságot jelent, ha idegen számítógépen kell vizsgázniuk. Más a billentyűzet kiosztása, szokatlan az egér és a monitor sem olyan, mint amit megszoktunk. Az sem ritka, hogy egyszerűen nem áll rendelkezésünkre olyan helyiség, ahol garantáltan nem zavar minket senki a vizsga ideje alatt.
Ezekre nyújt megoldást az Origó vizsgaközpont legújabb fejlesztése. A sajátgépes vizsgára a saját, megszokott eszközünket vihetjük magunkkal az akkreditált vizsgaterembe, és azon vizsgázhatunk. A fővárosi lehetőségek mellett folyamatosan bővül a vidéki vizsgahelyek száma is.

Így zajlik az online nyelvvizsga

Az online nyelvvizsga szerkezetében és feladatait tekintve ugyanolyan, mint a klasszikus, papíron megírt vizsga. A lebonyolítás azonban másképp történik, és alapvetően három dolog szükséges hozzá feltétlenül: egy asztali számítógép vagy töltőn lévő laptop, egy mobiltelefon, tablet vagy egy második laptop (ez lesz az ún. másodlagos eszköz), illetve természetesen stabil és gyors netkapcsolat.
Ha regisztrálunk az online vizsgára, minden esetben e-mailben kapjuk majd meg a belépéshez szükséges adatokat. A gépünkre előre fel kell telepítenünk néhány fájlt és programot, köztük a Zoom alkalmazást is. Legalább 72 órával a vizsga előtt pedig azonosítanunk kell magunkat az online vizsgafelületen. Ez a személyi igazolványunk bemutatását, illetve arckép és helyszínkép feltöltését jelenti, pluszban pedig billentyűzet- és egérmozgás-minta adását is kérni fogják tőlünk.
A vizsga napján fontos, hogy két kamera vegyen minket: az elsődleges eszközünk szemből vesz minket, míg a másodlagos eszközünk hátulról és oldalról. Arra mindenképp ügyelnünk kell, hogy a vizsga időtartama alatt senki más nem léphet be a helyiségbe, és mi sem hagyhatjuk el azt. Előre kidolgozott nyelvi anyagokat, segédleteket nem használhatunk, enni és inni viszont nemcsak szabad, hanem erősen javasolt is.
Ha mindez egy kicsit bonyolultnak tűnik, semmi gond: lehetőségünk van a vizsga előtt tét nélkül kipróbálni a rendszert!

Elektronikus szótárak a nyelvvizsgán

Az elektronikus szótár előnyei

A szótár szó hallatán alighanem egy vaskos könyv jut először az eszünkbe, amiben szépen ABC-sorrendben szerepelnek az idegen szavak és a jelentésük. Egy elektronikus vizsgánál azonban egy ilyen szótár igencsak kényelmetlen lenne, ráadásul komoly mértékben lassítaná a feladatok megoldását.
Az elektronikus szótárak sokkal rugalmasabbak, hiszen elég begépelnünk a keresett szót vagy kifejezést, és azonnal láthatjuk az eredményt. Az Origónál mindhárom elektronikus vizsgatípusra igaz, hogy vizsgarendszerbe épített szótárt használhatunk. Miért jó ez? Mert ki sem kell lépnünk a rendszerből, ha kíváncsiak vagyunk egy szó jelentésére.
Az Akadémiai Kiadó beépített kézi- és nagyszótárai a megbízhatóság terén is jelesre vizsgáznak. Azonnali és tűpontos találatot biztosítanak a keresésekre anélkül, hogy vizsga közben át kéne lépnünk egy másik alkalmazásba. Talán mondani sem kell, hogy ez mennyire felgyorsítja a szótározást, így sokkal több időnk marad magukra a feladatokra.

Milyen nyelvek esetében használhatjuk őket?

Jelenleg a Szotar.net alábbi szótárai elérhetők a teljes Origó írásbeli és beszédértés elektronikus vizsgánál.

Mit mutatnak a tapasztalatok? Mára már több ezer vizsga zajlott le elektronikus szótárakkal, a vizsgázók elégedettségét pedig számtalan pozitív visszajelzés igazolja.

Gyakorlat teszi a sikeres nyelvvizsgát

Arról már volt szó, hogy magát a vizsgarendszert ki tudjuk próbálni előre, akár egy-, akár kétnyelvű nyelvvizsgára készülünk. Érdemes azonban emellett a Szotar.net elektronikus szótárait is alaposan tesztelni, mielőtt élesben kéne használnunk. Fedezzük fel jó előre a funkcióit, előnyeit és a kezelését, hogy a vizsgán már magabiztosan szótárazhassunk!

Kategóriák:NyelvvizsgaSzótár